Fotkanje i fotografsko prigovaranje
Blog od FilipL-a.
 
Blog
nedjelja, veljača 21, 2010
Na  http://www.blog.filiplucin.com/

Pa tko je volio pogledati što sam radio, navratite se!

Što se tiče bloggera, ovo je moj zadnji blog ovdje, ali će blog ostati, neću ga brisati.

Vidimo se!
filipl @ 14:12 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 26, 2010
Prvo da velim da je izložba koju sam prošli tjedan najavio protekla u najboljem redu i imala vrlo dobar odaziv, kako među ljudima, tako među medijima, lokalnima pa i državnima. Hvala svima koji su bili, a vam akojima je Čakovec bio predaleko, a Zagreb vam je tu negdje, bliže, najavljujem istu izložbu u Zagrebu, kod Fotokluba Zagreb. Točan termin još ne znam, no bit ćete obavješteni. :)

Dobro, dakle, IC fotografija. Kupio sam na fotosajmu Cokinov IC filter, i nisam ga baš imao prigode isprobati, jesen je brzo prošla, pa evo samo nekoliko probnih fotki. Za vas koji ne kužite kaj je IC fotografija, to je ukratko fotografiranje topline. Ono što je na fotkama svijetlo je toplo, ono što je tamno je hladno, i to je cijela priča. :)

Pa evo nekoliko ufotaka iz Čakovečkog parka.


Autoportret u toplome. :) Inače, jakna je crna, vidite kak ju je sunčeko lijepo zgrijalo.


Hvla na pozornosti, u idućem blogu,  nešto jesenskih boja. :)
filipl @ 20:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 20, 2010
Ako vas put nanese u Čakovec ovaj četvrtak, osjetite se pozvanima na izložbu "Međimurski vidici" članova Fotokluba Čakovec. Uključujući i moju malenkost. :)


Plakat izložbe.

Selekciju izložbe radio je g. Vinko Šebrek, presjednik Fotokluba Zagreb, pa evo u nastavku što je rekao u vezi same izložbe.

MEĐIMURSKA FOTOGRAFIJA IZMEĐU REALNOSTI I FANTAZIJE
Izložba Međimurski vidici je neka vrst inventure jednogodišnjeg umjetničkog djelovanja i postignuća deset najaktivnijih članova Foto-kluba Čakovec, kluba koji uspješno djeluje nešto više od dvije godine. Foto-klub Čakovec osnovan je prosinca 2007. godine s ciljem da organizira, potiče i promiče fotografsku umjetnosti na području grada Čakovca i Međimurske županije. Klub zasad okuplja 40 članova. Premda djeluju tek dvije godine, članovi su vrlo ambiciozni i radišni, tako da se već mogu pohvaliti s više klupskih, ali i samostalnih izložaba najinventivnijih članova kluba. A kad je riječ o desetorici članova, koji se na ovoj izložbi predstavljaju sa 44 fotografije, onda valja naglasiti da je riječ o mladim talentiranim ljudima, fotografskim entuzijastima koje odlikuje, mogu reći, tradicionalna međimurska radišnost, dosjetljivost, upornost i sklonost kontinuiranom učenju i umjetničkom stvaralaštvu.

Za većinu njih možemo reći, da svojim uradcima veoma uspješno približavaju granice fotografske umjetnosti, fotografije kao medija i fotografije kao zanata. Kad spominjem njihovo fotografsko umijeće i postignuće, prisjećam se misli jedne od najpoznatijih američkih fotografkinja, Dorothee Lange (1895 – 1965), koja je svojedobno rekla, da fotograf mora udahnuti dušu svom fotografskom aparatu, ako želi biti kreativan i poseban. Sudeći prema izloženim fotografijama taj alkemijski čin u potpunosti ostvaren kod naših autora, a njihove su fotografije ispunjene njihovom osobnim stvaralačkim filozofijom, njihovim karakterističnim estetizmom, njihovim emocijama i njihovom svojevrsnom poetikom. Jer, ako u Međimurju ima bilo čega na pretek, onda je to međimurska vrijedna i neupitna duša koja je iznjedrila fantastičnu glazbu, koja je svojim značajem i zvonkošću odavno prešla granice Mure i Drave i svojom melodioznošću unijela plemenitost u sve naše duše. I premda je na ovoj izložbi riječ o različitim likovnim izričajima, u radovima ovih mladih fotografskih umjetnika prepoznajemo zajednički stil i tehnološki poseban način izražavanja. To je rezultat zajedničkog rada, zajedničkih odlazaka na snimanje, razmjene mišljenja o svakom značajnijem uratku svakog člana kluba, pa bismo mogli reći da je riječ o svojevrsnoj čakovečkoj školi fotografije. Uostalom i prikazane fotografije nesumnjivo pokazuju da su oni najpotpuniji foto stvaraoci Čakovca i Međimurja; u njihovom opusu zastupljeni su mnogi vidovi fotografskog izričaja, od urbanog pejzaža, portreta u slobodnom prostoru, preko snažnih prirodnih pejzaža i life fotografije, pa sve do apstraktnih i fantastičnih fotografija.

Važno je reći i to da su autori svojom kamerom ostali vjerni prepoznatljivom međimurskom senzibilitetu; snimali su u suvremenom maniru ljude i predjele Međimurja, dakle prizore i motive iz svog neposrednog okružja. Spojivši dokumentarne i likovne vrijednosti fotografije ovi autori su ostvarili značajna fotografska djela koja označavaju njihovu neupitnu i značajnu nazočnost na pozornici hrvatskog fotografskog stvaralaštva. Desetorica čakovečkih fotografa sigurna su u svoju kreativnost i vjeruju u likovni svijet koji stvaraju. Oni su kolege i prijatelji, koji svojim radom i djelovanjem ostvaruju zajedništvo ali i poštovanje prema osobnim poetikama njihovog stvaralaštva.

Uspješna izložba nikad nije samo prikaz djela, škrto izlaganje o onome što vidimo, nego mora postojati ideja koja će nas potaknuti da ne percipiramo samo vizualne podražaje, već da se u punom smislu prepustimo i intelektualnom poimanju različitih fotografskih priča. Ova je izložba mladih međimurskih majstora fotografije u tome u potpunosti uspjela jer nam je dočarala malo Međimurje u svoj njegovoj veličini, Međimurje koje je i umjetničkom fotografijom odnedavno prešlo granice mrzle Mure i ukroćene Drave. Koja u sebi, u onim svojim neukroćenim dijelovima, tamo gdje se spaja s veselom Murom, još uvijek donosi zrnca sjajnoga zlata. Čini mi se da i ove fotografije naših međimurskih kolega pripadaju tim vrijednim zrncima fotografskoga zlata.

Vinko Šebrek

filipl @ 15:59 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 15, 2010
Filip iz Zagreba. :)

Bio sam u tom 10 mjesecu u Zagrebu na fotosajmu pa sam naravno prošetao centrom grada i napravio par turističkih fotkica... Pa evo ih. :)


Glavni kolodvor, što nikad ne bi pogodili gledajući fotku! :D

Fontana, je li?


I ovo.

Oprostite mi na neznanju, zaboravih što je ovo, tj. tko je ovo. :)


I ovo sam zaboravio, no srećom piše. :) Westin hotel.


Na oca Domovine nisam zaboravio. :)


Ovo je bila neka instalacija, ne sjećam se više, no super je bilo. Biće je više nema?


Instalacija iz nutra.

Eto, toliko iz Zagreba. Sutra s ekipom iz  Fotokluba Čakovec idem na Kamačnik u Gorskom Kotaru kod Vrbovskog, vjerujem da će izlet biti zanimljiv i plodonosan. Doduše, ovim tempom objavljivanja fotke ćete gledati negdje u travnju, ali bože dragi... :D
filipl @ 18:34 |Komentiraj | Komentari: 0